Acupunctuur en stress

In een tijd waarin alles maar leuker, beter en sneller moet, hebben wij allemaal weleens met stress te maken. Wat is stress? Hoe herken je (werk)stress? En kan acupunctuur stress gerelateerde klachten verhelpen?

Stress is een lichamelijke reactie die optreedt als je in een situatie komt die spanning en/of druk veroorzaakt. Op zo een moment geven de hersenen een signaal af waardoor het lichaam het hormoon adrenaline gaat maken. Resultaat: de hartslag gaat omhoog, de ademhaling versnelt en de spieren spannen zich aan. Het lichaam wordt in een staat van paraatheid gebracht om optimaal op de spanning of het ‘gevaar’ te reageren. Dit wordt ook wel de ‘vecht- of vluchtreactie’ genoemd.

Stress of spanning is dus een hele natuurlijke en gezonde reactie van het lichaam. Je hebt altijd een beetje spanning nodig om goed te kunnen functioneren. Als de spanning echter te lang aanhoudt of er te weinig tijd is om te herstellen, kan je overspannen raken of een burn-out krijgen.

Werkstress is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische klachten.
De meest kenmerkende klachten bij een burn-out zijn een gevoel van lichamelijke en emotionele uitputting. Je voelt je letterlijk opgebrand, hebt nergens zin in en op je werk komt er niks uit je handen. Naast een gevoel van uitputting kan je ook last hebben van vermoeidheid, concentratie- en geheugenklachten en slaapproblemen

Stress bekeken vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG)
In de TCG draait alles om de levensenergie; qi. Deze stroomt door het lichaam langs kanalen; ook wel meridianen genoemd. Stress, angstgevoelens, depressie of andere emoties kunnen de energiestroom verstoren en leiden tot lichamelijke klachten.

Acupunctuur is een onderdeel van de TCG. Door het plaatsen van dunne naalden in specifieke punten op de meridianen komt de qi in beweging en wordt de balans hersteld. Concreet betekent dit dat klachten als uitputting, vermoeidheid, concentratiestoornissen en slapeloosheid verminderen of verdwijnen.

Hoe kunnen deze effecten vanuit de westerse geneeskunde verklaard worden? Uit onderzoek blijkt dat acupunctuur zorgt voor de aanmaak van endorfine. Endorfine is een lichaamseigen stof die niet alleen werkt als een natuurlijke pijnstiller maar ook als een natuurlijk antidepressivum. Het is het snelst werkende antistresshormoon en kan een gevoel van welbevinden en geluk veroorzaken.

In de dagelijkse praktijk zien wij dat acupunctuur, alleen, of in combinatie met andere behandelingen, stress gerelateerde klachten kan verminderen. Afhankelijk van de aard en de ernst van de klachten zijn er gemiddeld 8 behandelingen nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.