Stoppen met roken, hoe doe je dat?

Veel mensen die roken, zijn verslaafd aan roken. In sigaretten zit nicotine, een stof die zowel geestelijk als lichamelijk zeer verslavend is.  Omdat het lichaam aan nicotine went, ga je steeds meer roken om hetzelfde effect te bereiken. Resultaat; een nicotineverslaving.

Een nicotineverslaving is niet voor iedereen hetzelfde en dat geldt ook voor het afkicken ervan.  Sommigen mensen hebben meerdere pogingen nodig om te stoppen en anderen kunnen dat in één keer.  Het goede nieuws is dat stoppen met roken kan! Ook als je heel veel of lang rookt. Maar hoe doe je dat, stoppen met roken?

Bepaal een startdatum

Kies een datum waarop je stopt met roken en gebruik de tussenliggende periode om te minderen of je voor te bereiden op het stoppen.

Bereid je voor op ontwenningsverschijnselen

Een nicotineverslaving zorgt voor ontwenningsverschijnselen op het moment dat je stopt.  Vaak voorkomende ontwenningsverschijnselen zijn: onrust, prikkelbaarheid, slapeloosheid en hoestbuien.

De meeste lichamelijke ontwenningsverschijnselen kunnen twee tot drie weken aanhouden. De geestelijke (zoals de trek in een sigaret) duren over het algemeen langer.

Er zijn manieren om deze ontwenningsverschijnselen te verminderen. Zo is acupunctuur een effectief hulpmiddel om hier mee om te gaan. Met acupunctuur wordt niet alleen de trek in een sigaret minder, maar ook de intensiteit van de lichamelijke ontwenningsverschijnselen.

Doorbreek patronen

Het roken van een sigaret is vaak onbewust gekoppeld aan bepaalde momenten; bij de koffie, na het eten, bij een borrel. Het is een automatisme geworden. Als je stopt met roken,  zul jij je heel erg bewust worden van deze momenten,  met als resultaat dat je juist dan trek krijgt in een sigaret.

Om de kans op terugval in oude gewoontes te verkleinen, kan je een plan maken waarin je alternatieven bedenkt voor die momenten waarop je die onweerstaanbare trek krijgt. Een coach kan je hier eventueel telefonisch of persoonlijk bij begeleiden.

Ben je klaar om de uitdaging met jezelf aan te gaan? En zou je wel wat (extra) begeleiding kunnen gebruiken in de vorm van acupunctuur en/of coaching? Neem dan contact met ons op voor een behandeling op maat.

Stoppen doe je samen!

Acupunctuur en stress

In een tijd waarin alles maar leuker, beter en sneller moet, hebben wij allemaal weleens met stress te maken. Wat is stress? Hoe herken je (werk)stress? En kan acupunctuur stress gerelateerde klachten verhelpen?

Stress is een lichamelijke reactie die optreedt als je in een situatie komt die spanning en/of druk veroorzaakt. Op zo een moment geven de hersenen een signaal af waardoor het lichaam het hormoon adrenaline gaat maken. Resultaat: de hartslag gaat omhoog, de ademhaling versnelt en de spieren spannen zich aan. Het lichaam wordt in een staat van paraatheid gebracht om optimaal op de spanning of het ‘gevaar’ te reageren. Dit wordt ook wel de ‘vecht- of vluchtreactie’ genoemd.

Stress of spanning is dus een hele natuurlijke en gezonde reactie van het lichaam. Je hebt altijd een beetje spanning nodig om goed te kunnen functioneren. Als de spanning echter te lang aanhoudt of er te weinig tijd is om te herstellen, kan je overspannen raken of een burn-out krijgen.

Werkstress is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische klachten.
De meest kenmerkende klachten bij een burn-out zijn een gevoel van lichamelijke en emotionele uitputting. Je voelt je letterlijk opgebrand, hebt nergens zin in en op je werk komt er niks uit je handen. Naast een gevoel van uitputting kan je ook last hebben van vermoeidheid, concentratie- en geheugenklachten en slaapproblemen

Stress bekeken vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG)
In de TCG draait alles om de levensenergie; qi. Deze stroomt door het lichaam langs kanalen; ook wel meridianen genoemd. Stress, angstgevoelens, depressie of andere emoties kunnen de energiestroom verstoren en leiden tot lichamelijke klachten.

Acupunctuur is een onderdeel van de TCG. Door het plaatsen van dunne naalden in specifieke punten op de meridianen komt de qi in beweging en wordt de balans hersteld. Concreet betekent dit dat klachten als uitputting, vermoeidheid, concentratiestoornissen en slapeloosheid verminderen of verdwijnen.

Hoe kunnen deze effecten vanuit de westerse geneeskunde verklaard worden? Uit onderzoek blijkt dat acupunctuur zorgt voor de aanmaak van endorfine. Endorfine is een lichaamseigen stof die niet alleen werkt als een natuurlijke pijnstiller maar ook als een natuurlijk antidepressivum. Het is het snelst werkende antistresshormoon en kan een gevoel van welbevinden en geluk veroorzaken.

In de dagelijkse praktijk zien wij dat acupunctuur, alleen, of in combinatie met andere behandelingen, stress gerelateerde klachten kan verminderen. Afhankelijk van de aard en de ernst van de klachten zijn er gemiddeld 8 behandelingen nodig.

Do’s en Dont’s voor een mooie huid

‘Not all skin is created equal’. Een mooie huid is voor een deel erfelijk bepaald.  Maar goede genen of niet, ook je leefstijl en de manier waarop je dagelijks je huid verzorgt zijn van belang.

Hieronder acht do’s en dont’s voor een mooie en stralende huid.

Do’s:

  • Bepaal je huidtype.

Je kunt met huidverzorgingsproducten alleen een goed resultaat bereiken als je weet wat je huidtype is. Veel huidproblemen ontstaan door verkeerde of verkeerd gebruikte cosmetica. Bepalen van je huidtype kan best lastig zijn; er zijn maar liefst 32 huidtypen! Uit onderzoek blijkt dat 80% van de mensen het eigen huidtype verkeerd inschat. Weet jij wat je huidtype is? Op diverse websites kan je middels een online huidadvies kijken of dat klopt.

  • Gebruik zonnecrème.

UV straling veroorzaakt meer dan 80% van de rimpels, pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit. Gebruik elke dag, zomer en winter, binnen en buiten een zonnecrème met UV-A en UV-B filter en minimaal factor 15.

  • Voed je huid van binnenuit.

Van een aantal voedingsstoffen weten wij dat die bijdragen aan een mooie, stralende en gezonde huid. Goede vetten zoals in avocado, olijfolie, lijnzaad en vis, werken als een natuurlijke moisturizer en houden jouw huid soepel.

Fruit en groenten zitten vol met antioxidanten; stoffen die de huid beschermen tegen agressieve zuurstofmoleculen (vrije radicalen).  Je vindt ze onder andere in bosbessen, bramen,  spinazie, bieten en tomaten.

  • Ga op tijd naar bed.

De  huid vernieuwt zich met name ’s nachts. Mensen die langdurig te kort of slecht slapen hebben meer kans  op een versnelde huidveroudering. Bovendien herstelt de huid van goede slapers sneller na zonschade of huidirritatie. Zorg er niet alleen voor dat je acht uur per nacht slaapt, maar ook dat het van goede kwaliteit is.

Dont’s:

  • Roken.

Roken vernauwt de bloedvaten in de huid, waardoor de bloedtoevoer afneemt. Resultaat; een grauwe (grijze of gelige) huidskleur.  Daarnaast breken bepaalde stoffen in sigarettenrook het collageen en elastine in de huid af. Hierdoor neemt de elasticiteit van de huid af en ontstaan er (diepe) rimpels. Met name rondom de mond; de zogenaamde ‘rokerslijnen’.

  • Slapen met make-up.

Hoe moe je ook bent of hoe laat het ook is, reinig altijd je gezicht voor het slapen gaan. Gedurende de dag trekt make-up niet alleen in je huid, het trekt ook stof, vuil en bacteriën aan. Als je de huid niet reinigt, raken de poriën verstopt en dat kan weer tot acne leiden.

  • Suikerrijk dieet.

Suikers hopen zich op in de huid. Daar hechten zij zich aan het collageen waardoor de huid minder elastisch wordt.

  • Zon.

De zon is de nummer 1 oorzaak voor het ontstaan van rimpels. Zon daarom verstandig. Vermijd de zon op de heetste uren van de dag; tussen twaalf en drie uur ’s middags. En gebruik altijd een zonnecrème.

 

Van (goed) voornemen naar doen!

Als het om goede voornemens gaat lijkt 1 januari wel een magische datum. Dit komende jaar neemt een derde van de Nederlanders zich voor om iets anders te gaan doen; stoppen met roken, afvallen, meer bewegen, meer tijd voor het gezin, etc.

Heb jij voor dit jaar ook een goed voornemen? Of behoor je tot de groep, die zichzelf bij voorbaat al geen doelstellingen heeft opgelegd? Omdat je uit ervaring weet dat die aan het eind van het jaar toch niet gehaald zijn.

Hoe het komt dat duurzame gedragsverandering zo uitdagend is en wat je kunt doen om het  jezelf gemakkelijker te maken, lees je hieronder.

Veel gedrag dat we de hele dag door vertonen, gaat (onbewust) automatisch. En een automatisme is moeilijk af te leren. Neem roken. Je denkt echt niet om elf minuten over tien dat je nu een sigaret mag roken. Maar je steekt er wel automatisch een op als je aan het bellen bent. Wanneer je stopt met roken, zul je elke keer als de telefoon gaat de neiging hebben een sigaret op te steken.

Het idee te willen veranderen, het roer om te gooien, komt vaak doordat er iets gebeurt in je omgeving. Er komt gezinsuitbreiding, een vriendin die twintig kilo is afgevallen, je bereikt een bepaalde leeftijd, die leuke spijkerbroek die ineens niet meer past, iemand in je omgeving wordt ernstig ziek. Door die schrik of ‘pijn’ komen mensen in actie. Maar een maand na het stellen van goede voornemens is, zo blijkt uit onderzoek, 36 procent teruggevallen in zijn slechte gewoonte. Na twee jaar blijkt nog slechts een op de vijf mensen zich aan zijn mooie plannen te houden.

Psychologen hebben vastgesteld dat ook leuke veranderingen als een huwelijk, gezinsuitbreiding, een nieuwe baan, het kopen van een huis en vakantie belangrijke stressfactoren zijn. Volgens sommigen komt dat door de verandering zelf. Gewoontes, hoe slecht ze ook mogen zijn, bieden zekerheid, structuur en controle. Alles wat je anders doet of dat afwijkt, roept onzekerheid op.

Veranderen is dus meer dan je iets voornemen. Het gaat om het aanleren van nieuw gewoontegedrag. Om de kans op terugval in oude gewoontes te verkleinen, kan je het volgende doen:

 Maak een plan

Neem je niet alleen voor om te stoppen met roken, maar bedenk ook hoe je dat wil gaan doen (welk gedrag). Hoe specifieker je plan en hoe concreter het doel dat je wil bereiken, hoe groter de kans dat je het ook uit zult voeren.

Stel realistische (sub)doelen

Belangrijk bij het stellen van doelen is dat ze voor jou haalbaar zijn. Begin klein en pas de doelen aan op jouw persoonlijkheid. Meer bewegen betekent niet per se dat je lid moet worden van een sportschool. Vind je dansen of zwemmen leuker, ga dat dan doen.

Bereid je voor op moeilijke situaties

Als je wil stoppen met roken, bedenk dan ook op welke momenten je het meeste trek hebt in een sigaret. En meer nog wat je op die momenten kunt doen, als je niet meer rookt.

Maak het leuk

Het resultaat van afvallen zie je pas na een paar weken. Het effect van roken merk je pas na een paar maanden. Je investeert nu en het rendement komt pas veel later. Daarom moet je het voor jezelf leuk maken, vooral in het begin.

Beloon jezelf

Omdat resultaten soms even op zich kunnen laten wachten geeft het meer voldoening om jezelf voor het nieuwe gedrag te belonen in plaats van voor het resultaat. Gun jezelf iets leuks waar je plezier aan beleeft; een middagje niksen, een leuke glossy of een heerlijke massage.

Vertel het aan anderen

Hoe meer mensen het weten, hoe groter de (mentale) steun.

Heb jij zelf nog een tip die hier niet tussen staat? Deel het met ons.