Do’s en Dont’s voor een mooie huid

‘Not all skin is created equal’. Een mooie huid is voor een deel erfelijk bepaald.  Maar goede genen of niet, ook je leefstijl en de manier waarop je dagelijks je huid verzorgt zijn van belang.

Hieronder acht do’s en dont’s voor een mooie en stralende huid.

Do’s:

  • Bepaal je huidtype.

Je kunt met huidverzorgingsproducten alleen een goed resultaat bereiken als je weet wat je huidtype is. Veel huidproblemen ontstaan door verkeerde of verkeerd gebruikte cosmetica. Bepalen van je huidtype kan best lastig zijn; er zijn maar liefst 32 huidtypen! Uit onderzoek blijkt dat 80% van de mensen het eigen huidtype verkeerd inschat. Weet jij wat je huidtype is? Op diverse websites kan je middels een online huidadvies kijken of dat klopt.

  • Gebruik zonnecrème.

UV straling veroorzaakt meer dan 80% van de rimpels, pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit. Gebruik elke dag, zomer en winter, binnen en buiten een zonnecrème met UV-A en UV-B filter en minimaal factor 15.

  • Voed je huid van binnenuit.

Van een aantal voedingsstoffen weten wij dat die bijdragen aan een mooie, stralende en gezonde huid. Goede vetten zoals in avocado, olijfolie, lijnzaad en vis, werken als een natuurlijke moisturizer en houden jouw huid soepel.

Fruit en groenten zitten vol met antioxidanten; stoffen die de huid beschermen tegen agressieve zuurstofmoleculen (vrije radicalen).  Je vindt ze onder andere in bosbessen, bramen,  spinazie, bieten en tomaten.

  • Ga op tijd naar bed.

De  huid vernieuwt zich met name ’s nachts. Mensen die langdurig te kort of slecht slapen hebben meer kans  op een versnelde huidveroudering. Bovendien herstelt de huid van goede slapers sneller na zonschade of huidirritatie. Zorg er niet alleen voor dat je acht uur per nacht slaapt, maar ook dat het van goede kwaliteit is.

Dont’s:

  • Roken.

Roken vernauwt de bloedvaten in de huid, waardoor de bloedtoevoer afneemt. Resultaat; een grauwe (grijze of gelige) huidskleur.  Daarnaast breken bepaalde stoffen in sigarettenrook het collageen en elastine in de huid af. Hierdoor neemt de elasticiteit van de huid af en ontstaan er (diepe) rimpels. Met name rondom de mond; de zogenaamde ‘rokerslijnen’.

  • Slapen met make-up.

Hoe moe je ook bent of hoe laat het ook is, reinig altijd je gezicht voor het slapen gaan. Gedurende de dag trekt make-up niet alleen in je huid, het trekt ook stof, vuil en bacteriën aan. Als je de huid niet reinigt, raken de poriën verstopt en dat kan weer tot acne leiden.

  • Suikerrijk dieet.

Suikers hopen zich op in de huid. Daar hechten zij zich aan het collageen waardoor de huid minder elastisch wordt.

  • Zon.

De zon is de nummer 1 oorzaak voor het ontstaan van rimpels. Zon daarom verstandig. Vermijd de zon op de heetste uren van de dag; tussen twaalf en drie uur ’s middags. En gebruik altijd een zonnecrème.

 

2 gedachten over “Do’s en Dont’s voor een mooie huid”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.